“VACANCES EN PAU”, el poble saharuí torna a Montcada.

@carlesvilaltaa

El Jaume ja no pot esperar més i ha decidit agafar el cotxe cap a l’aeroport, on poc menys d’una hora arribarà la Naha, una nena saharuí que passarà l’estiu per segon any consecutiu amb la seva família. Juntament amb la seva dona la Toñi i la seva filla Patri van decidir l’any passat acollir un infant saharuí durant els mesos d’estiu, després d’assebentar-se pel Moha, la parella de la seva neboda, de la possibilitat de realitzar aquesta experiència.

6880259E-CEB6-448D-8E69-9A2026CBED1C

L’Aali i la Naha esperant el tren per anar a la manifestació pel Sahara a Barcelona enguany.

A Montcada després d’un llarg període sense activitat, l’any passat es va reemprendre el programa de “Vacances en Pau”, per part de l’asssociació Montcada Solidària. Aquest programa ofereix als infants sahauís passar els mesos de juliol i agost amb famílies d’acollida de diversos municpis i ciutats catalanes. Aquest estiu han arribat uns 450 infants a Catalunya i 4.000 al conjunt de l’Estat. Hi ha altres països que també participen amb la causa saharuí com és el cas d’Itàlia, on els nens i nenes de curta edat passen l’estiu en escoles. Cuba és un altre exemple de solidaritat amb el Sàhara, molts saharuís han cursat estudis superiors i universitaris a l’illa, que un cop finalitzats tornen als camps de refugiats per aportar els seus coneixements i formació a la seva realitat complexa.

0C896F19-A1B1-4C60-AA13-FE911270C63E

Els germans de l’Aali viuen a Smara, una de les regions dels camps.

Des del 1993 cada juliol i agost infants saharuís arriben a Catalunya provinents dels camps de refugiats del Tindouf per viure unes vacances amb famílies d’acollida. A Montcada l’ajuntament s’afegia a la iniciativa organitzada pel Frente Polisario, un any més tard es passaria el relleu a l’entitat “AMOPS”, Amics de Montcada amb el Poble Saharuí. Durant la primera etapa amb Mario Montesinos com president, Carlos Aponte viscepresident i Marta Aguilar de secretària. Més tard assumiria la presidència de l’entitat Marta Aguilar. En aquella època hi havia moltes famílies d’acollida en el muncipi,  van arribar haver fins a quinze. Era un compromís solidari en el participaven veïns i veïnes de tots els barris del municipi. També es van fer  diferents activitats com la subasta d’obres d’artistes de Montcada a l’ABI, on Jordi Amenós va debutar dels primers cops com a presentador. A principis dels 90 hi havia l’esperança de que es realitzés el referèndum acordat amb l’ONU i que els refugiats saharuís poguessin tornar el Sàhara Occidenal, país del qual van ser expulsats. El poble i el país sencer estava abocat a l’episodi polític que semblava arribar a una solució. Després de la negativa de la monarquia marroquina a última hora a aquest acord, va haver un desencís generalitzat acompompanyat d’una devallada de famílies acollidores en el municipi i en general a tot el territori.  L’última etapa de l’organització la va encarar el Xavier Jané, que tot i baixar el nombre de famílies acollidores aconseguiria incorporar nous actius com la família Sanz Cervera, a dia d’avui els seus fills Moha i Mireia també invoucrats en el projecte de “Vacances en Pau” a Montcada.

39D1D933-8A6C-4393-B6F6-0014D883E3A4

El Saleh va gaudir l’any passat de la companyia de la Laia i l’Alberto.

L’any passat una notícia anunciant la possibilitat d’acollida al mitjà local, la Veu de Montcada, innagurava la recuperació de l’activitat amb tres famílies que van decidir fer-ho. Per participar en el programa només cal predisposició, el tràmit és molt senzill, hi ha reunions amb els sol·licitants per resoldre dubtes i només se’ls demana que es tingui cura del nen o la nena durant l’estiu, sense sortir de l’estat. Els infants saharuís que venen a l’actualitat ja han nascut dins del camps de refugiats, segons Susana Sanahujes, coordinadora nacional del programa assegura que “no són infants traumatitzats per un conflicte bèl·lic en actiu, les seves famílies se’ls estimen moltíssim, estan escolaritzats i tenen una vida tant normal com és possible als camps de refugiats”. A la vegada afegeix “Sabem que hi ha crítiques de gent que pensa que l’activitat pot ser contraproduent per als nens, però qui les fa desconeix completament quina és la realitat. Més aviat els que queden més afectats són els pares i mares acollidores, perquè són menuts que deixen una empremta profunda.” El final els nens i les nenes saharuís es troben entre la tristesa del final de les vacances amb les ganes de tornar a veure la seva família. En aquests moments els infants de Montcada comencen a encara aquesta última etapa.

494F0785-B1CE-4D5D-A6CC-5A0B50A2D14D

La Luha, la Naha i l’Arlet es van fer molt amigues l’estiu passat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s