Reflexions a propòsit dels resultats de les eleccions municipals #Montcada

Article d’opinió de Ramón Bueno.

Les  jornades de votació són un moment en el què s’expressa amb rotunditat, i sovint amb encert, l’opinió col·lectiva sobre l’estat de la cosa pública, els neguits, les esperances i la voluntat dels pobles consultats: d’això se’n diu democràcia.

Sovint la urgència dels problemes i les males pràctiques i insuficiències dels que tenen la responsabilitat de liderar la societat, fan que en aquesta expressió col·lectiva que són els resultats electorals, aparegui en primer pla allò que cal canviar i fer fora, perdent brillantor les preocupacions de futur. No és que no hi siguin.

Ara, els qui tenen la responsabilitat de “llegir” els resultats electorals, han de ser capaços i, en certa manera, estan obligats a transcendir la lectura merament aritmètica i esforçar-se en anar al moll de l’ós d’allò “ordenat” pels votants i actuar en conseqüència, per sobre d’interessos partidaris de curta tirada. És això el que marca la diferència entre qualitat democràtica i mediocritat política. Crec que la situació creada per l’electorat obliga a fer aquest exercici.

No tinc, ni de lluny, les claus d’interpretació de la voluntat popular “postsufragium”, però encara que sigui a un nivell molt intuïtiu, veig algunes coses que els montcadencs sembla que volen “encarregar” als representants municipals electes. Per una banda, els veïns de Montcada han volgut desmentir allò que alguna vegada tots hem dit i pensat sobre la connivència entre la ciutadania i pensament social  i determinades conductes reprovables moral i legalment dels representants polítics. A tot arreu, i també a Montcada, l’electorat ha penalitzat a les forces implicades en afers de corrupció. Un  bon “avís a navegants”.

urnajaulaPer altra banda, dels resultats se’n deriva una indicació clara i ineludible que el futur govern municipal ha de resultar d’un ampli consens entre vàries forces polítiques. Això és bo. Pot semblar menys estable que una majoria absoluta, però és menys absolut i més democràtic i té més possibilitats de sintonitzar amb les aspiracions populars i l’interès general. Podríem dir que sortim de l’aritmètica i entrem en un moment de fer política amb majúscules.

Dels resultats electorals, també podem inferir que en aquest govern d’ampli consens hi ha de ser present tot el ventall de les forces d’esquerra. Mal farien si desatenguessin aquesta intenció, que sota una forma aritmètica, expressa una voluntat política inequívoca de la majoria aclaparadora dels veïns de Montcada.

De l’atomització del vot, què podem deduir sinó una voluntat del col·lectiu dels ciutadans de Montcada d’integrar a la institució municipal totes les forces que representin alguna cosa al municipi? Això també es bo, perquè reforça la representativitat real del Ple Municipal. Al cap i a la fi, lluny del que es practica habitualment, en les arrels de la democràcia està la voluntat de ser el sistema que té en compte i no ignora mai a les minories, ans al contrari, les escolta i procura la integració de les seves propostes.

Potser són bajanades, però si jo tingués alguna responsabilitat assignada per les urnes, ara per ara estaria capficat en aquestes preocupacions i mirant amb lupa el diferents programes electorals en la recerca de punts en comú sobre els que construir el consens que Montcada  ha demanat i, que ningú no ho dubti, ens resulta imprescindible per fer front al futur d’aquest poble i els seus projectes. Però com no tinc cap responsabilitat en aquest àmbit, només seré una víctima o un beneficiari de les decisions preses com la resta de veïns de Montcada.

És el moment que tothom estigui a l’alçada, amb generositat però també amb claredat, honestedat  i fermesa, per arribar als acords programàtics que permetin l’avenç d’aquest poble i per garantir que la democràcia, especialment en l’àmbit més proper que és el municipal, sigui alguna cosa més que una forma d’arribar al govern, que sigui una forma governar.

Desitjo als nous representants del poble de Montcada molta sort i la saviesa necessària per fer el que cal.

Ramón Bueno

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s