La cimentera de Lafarge a Eslovènia ordenada a parar màquines per falta de permisos

Els moviments veïnals i ecologistes fa anys que denuncien els incompliments de la multinacional francesa. El govern eslovè ha estat condemnat a pagar elevades multes.

Un manifestant ensenya els perills per la salut de la fàbrica en la seva samarreta
Eko Krog

La cimentera de Lafarge a la ciutat eslovena de Trbovlje, datada de 1876, ha estat obligada a aturar la seva activitat per la falta del permís mediomabiental per desenvolupar la seva tasca d’incineradora. L’empesa afirma que la seva activitat està dins del rang normal d’emissió però el veïnat organitzat a través de l’associació Eko Krog en sosté el contrari.

Arran d’una inspecció del Ministeri de Medi Ambient, la República d’Eslovènia ha emès una ordre de cessament perquè la planta de ciment de Lafarge a Trbovlje aturi l’activitat. La raó ha estat l’absència del permís Prevenció i control integrats de la contaminacó (IPPC) i la decisió de l’any passat de la Cort Administrativa d’Eslovènia que va derogar aquest permís emès pel Ministeri de Medi Ambient. La decisió del tribunal explica que la fàbrica de ciment de Lafarge a Trbovlje s’ha de tractar com “una nova planta”, per tant un nou permís IPPC només pot ser emes seguint el procediment correcte. Un procediment més complex en comparació amb l’aplicat.

Lafarge, va dir en un comunicat a la seva pàgina web datat de 5 de març de 2015 que respectarà la decisió i que apagarà el forn però que també presentarà una denúncia davant el Ministeri de Medi Ambient i Ordenació del Territori. Lafarge va dir que en el procés d’obtenció de les llicències necessàries havia operat d’acord amb totes les normes ambientals pertinents i que nombrosos estudis han demostrat que la planta no té un impacte important en la qualitat de l’aire local.

 

 

La fàbrica de ciment de Lafarge a Trbovlje

 

Tanmateix, segons els activistes veïnals i els moviments socials hi ha hagut molts rumors en els mitjans de comunicació que el propietari té la intenció de tancar la planta. El funcionament d’aquest forn de ciment probablement no és rendible si han d’aplicar les regulacions mediambientals, especialment les relatives a les emissions derivades de l’ús de combustibles convencionals i residus no perillosos. Més de 50 treballadors poden quedar sense treball en una zona amb un 25% d’atur.

Incompliment de la normativa europea

Aquest febrer, la Comissió Europea va avisar a l’executiu del primer ministre liberal Miro Cerar que hauria de tornar als tribunals per la seva falta d’acció contra la planta industrial de Trbovlje que seguia operant sense permisos. Aquestes llicències però, només poden emetre’s si es compleixen una sèrie de criteris mediambientals. L’any 2010 (C-49/10 (07/10/2010)), el Tribunal Europeu va dictaminar que Eslovènia estava fallant en la seva obligació de garantir que totes les instal·lacions operin d’acord amb les normes europees sobre prevenció i control de la contaminació. Quatre anys després que la decisió del Tribunal, una important fàbrica de ciment, la de Lafarge a Trbovlje, seguia operant sense el permís necessari, i potencialment posava en perill la salut de les habitants. Així Brussel·les ha imposant el pagament d’una multa diària de 9.009 euros des de febrer fins que les obligacions siguin complertes i amb una suma total d’1.604.603 euros.

Més de 10 anys de lluita veïnal i popular 

L’entitat veïnal i ecologista Eko Krog ha estat lluitant contra la incineració de residus a la planta de ciment de Lafarge a Trbovlje des de 2004. Durant aquest temps, han guanyat dos judicis contra el permís IPPC emès per la seva planta.

Una de les manifestacions massives en contra de la Lafarge / Eko Krog

Per a les activistes de l’entitat ha estat com una lluita de “David contra Goliat”. Tot i que la gran quantitat de grups de pressió i les gestions de l’empresa multinacional “finalment vam aconseguir demostrar que una gran part de les seves activitats potencials van en contra de les regulacions, contra la seguretat de la població local”, afirmen des d’Eko Krog a la Directa.

La connexió a Catalunya

Al Principat la lluita contra la cimentera es focalitza en els problemes de salut i se centra, a través de la campanya #Judicialacimentera, pel veïnat de Montcada i Reixac, al qual ara s’hi ha sumat el de Nou Barris i d’altres municipis limítrofs com Ripollet, afectat també per la cimentera. Els metges han relacionat de manera directa la incineració a cimentares amb l’augment de malalties com el càncer en una àrea de 5 quilòmetres al voltant de la xemeneia. En l’actualitat l’Associació de Veïns i Veïnes de Montcada Can Sant Joan tenen oberta una denúncia a l’Empresa Lafarge Cementos SAU, de Montcada i Reixac, en la que el Tribunal Superior de justícia de Catalunya dictamina a favor del veïnat i anul·la el permís medioambiental que la Generalitat havia donat a la fàbrica. Un recurs de la generalitat i l’empresa contra aquesta resolució fa que s’esperi una sentència definitiva des de Madrid.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s