Maria Elena Pérez a judici. Crónica de la primera jornada.

Pérez a la sortida dels jutjats.

Pérez a la sortida dels jutjats.

 

La defensa demana la nul·litat de les escoltes. Els acusats no van pressionar a Pérez per tal que escollís Llumà. Pérez va deixa més ombres que clars durant el procés de selecció.

 

El judici de la peça 5 del Cas Mercuri, la que afecta Montcada i Reixac, i on estan imputats l’ex secretàri d’Organització del PSC, Daniel Fernández, els germans Manuel i Francisco Bustos de Sabadell (PSC) i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez (PSC) va començar ahir al matí al Palau de la Justícia de Catalunya. Cal destacar que l’acusació popular l’efectua el col·lectiu Sabadell Lliure de Corrupció, que agrupa partits polítics, entitats i moviments socials de la capital vallesana.

Tot just començar el judici, i abans de les declaracions dels 4 imputats, l’advocat Carles Martell; advocat defensor dels germans Bustos, i advocat d’il·lustres corruptes com Jordi Pujol o Félix Millet, en nom de l’equip d’advocats defensors, plantejava a la sala una qüestió cabdal i de vital importància pel resultat del judici. Carles Martell, demanava l’exclusió de totes les escoltes telefòniques fetes pels Mossos d’Esquadra, argumentant que aquestes escoltes van ser ordenades pel jutge instructor per un motiu que res té a veure amb el fet que es jutja en aquest judici. Les escoltes que va ordenar el jutge i que ara formen part d’aquesta causa, vulnerarien un dret fonamental dels acusats; en dret no es poden fer escoltes sense motiu. Aquesta és la tesi que defensa la defensa, l’exclusió d’aquestes converses suposaria que una part substancial del sumari i de les acusacions desapareixes i no es poguessin reflectir a la sentència. La tesi de la fiscalia i de l’acusació popular és totalment oposada; aquestes escoltes s’han fet conforme a dret, ja que l’única forma de descobrir aquesta trama corrupta eren les escoltes, si els acusats haguessin sapigut que els estaven investigant, automàticament s’haguessin acabat les corrupteles i no s’hagués pogut destapar la trama. Des del primer mes d’escoltes que va autoritzar el jutge, i les posteriors 5 pròrrogues, en paraules del fiscal era un no parar d’escoltar irregularitats penals. El fiscal també sosté que tots els delictes imputats als germans Bustos són contra l’administració pública, i que per tant seria absurd excloure les escoltes d’aquesta peça separada del cas Mercuri. El jutge ha decidit mantenir la validesa de les escoltes durant tot el judici, i decidiran abans d’emetre la sentència si exclouen les escoltes i tot el que s’hi derivi.

A continuació han declarat Daniel Fernández, Manuel i Francisco Bustos, acusats de tràfic d’influències en la contractació d’un ex alt càrrec del Departament d’Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya a l’ajuntament de Montcada i Reixac, Carmina Llumà. L’estratègia de les defenses és clara, i els tres acusats han coincidit en declarar que va ser l’ajuntament de Montcada qui els va requerir per assesorar-lo, mai van pressionar a ningú de perquè contractessin a Llumà, en detriment dels altres candidats. L’altre punt de coincidència dels 3 acusats és mostrar la seva sorpresa davant la convocatòria d’un concurs públic per contractar un càrrec de confiança que pot ser nomenat ‘a dit’ d’acord amb la llei de règims locals. La imputació del delicte de tràfic d’influències no només es fonamenta en les converses intervingudes, sinó que s’han detectat també irregularitats en l’expedient de contractació, la intervenció de correus electrònics, i les sorprenents visites tant de Maria Elena Pérez i Carmen Porro (regidora de recursos humans) al carrer Nicaragua per reunir-se amb Daniel Fernández, com de Francisco Bustos a l’agrupació de Montcada i Reixac; aquestes trobades, els correus electrònics i les escoltes telefòniques, coincideixen en el temps amb la resolució de l’expedient de contractació de Carmina Llumà, on en un primer moment va ser declarada No apta. Aquesta decisió de declarar Llumà No apta, va causar gran sorpresa entre els acusats que presumptament van moure els seus fils perquè es canvies el veredicte. Durant el judici s’han escoltat algunes gravacions on els acusats diuen entre altres coses referint-se a Maria Elena Pérez: ‘tonta el culo’, ‘està rodeada de mala gente‘, ‘he hablado con nuestra alcaldesa preferida y le he dicho que al No apta le quiten el NO’, ‘todo está resuelto‘…

La declaració de l’alcaldessa de Montcada i Reixac Maria Elena Pérez, acusada de prevaricació i tràfic d’influències ha estat l’última del dia. Segons el seu testimoni, ella no va llegir les bases de contractació tot i que les va signar, i segons el seu testimoni, va demanar assessorament al PSC en una reunió on van assistir Daniel Fernández, Assumpta Escarp i Jordi Hereu, juntament amb la regidora de recursos humans de Montcada i Reixac, Carmen Porro, per realitzar aquest procés de contractació. Un cop s’elaboren les bases, es presenten els candidats i candidates, i s’efectuen les proves de selecció només queden dues candidates: Meritxell Vargas i Carmina Llumà. L’ajuntament de Montcada va contractar una empresa externa per fer les proves de selecció i aquesta empresa va dictaminar que Vargas era apta i Llumà no apta. Segons Pérez aquest dictamen era només un esbòs. Pérez continuava la seva declaració afirmant que els criteris de selecció encara no s’havien definit en aquest punt; resulta estrany convocar una plaça a directora de l’àrea territorial i no definir quins són els criteris de selecció. Segons ella, aquests criteris es van definir en una reunió posterior a l’esbós, en una reunió amb alguns tècnics, alguns polítics i l’acta de la qual no figura en cap expedient, ni cap altre lloc. Assegura que mai va rebre pressions, per canviar el resultat del concurs a directora de l’àrea territorial, i que ella no va intervenir davant de cap instància municipal ni supramunicipal per tal que Carmina Llumà fos la guanyadora del concurs.

Demà, a partir de les 10 hores continuarà el judici amb la declaració de tots els testimonis: Mossos d’Esquadra, Carmen Porro i Juan Parra del PSC de Montcada i Reixac i Carmina Llumà entre altres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s