Horts socials? A tot arreu menys a Montcada i Reixac.

10885157_308300466032341_4701055650031757034_n

Gairebé un any i mig de treball, il·lusions, bones paraules i decepcions.

Fa molts mesos que l’Assemblea d’Aturats treballa per fer possible un projecte d’horts socials per al seu propi auto abastiment. Recordem i aclarim, que un dels grans mals de la nostra societat és l’atur de llarga de llarga durada; són molts els treballadors i treballadores de mitjana edat que porten uns quants anys exclosos del mercat laboral i per tant de tota prestació per atur.

Des de el Maig de 2013 i amb l’ajuda d’un col·laborador expert en la matèria, l’Assemblea d’Aturats va presentar un projecte al departament de promoció econòmica per tal de contruïr al municipi una horta de titularitat municipal, per tal de garantir una de les necessitats més bàsiques que tenim les persones que és l’alimentació.

El projecte parla de la contrucció d’una horta d’uns 600 metres quadrats amb un pressupost aproximat de 3.500 euros: eines, tancaments, llavors. Les negociacions avancen durant els mesos posteriors i finalment la regidoria de Medi Ambient presenta el projecte final que poc tenia a veure amb el projecte inicial. El projecte passa de ser social i per cobrir les necessitats alimentaries d’un sector de la població perjudicat per la crisi econòmica, a ser un projecte lúdic obert a tota la ciutadania. El canvi és gran, d’un projecte d’auto abastiment d’unes persones sense recursos, a la cessió de terrenys lúdics per tal de practicar l’agricultura d’una forma reglada amb les seves corresponents taxes que evidentment cap membre de l’assemblea d’aturats pot assumir.

Un dels punts més destacats i polèmics del projecte que presenta la regidoria de Medi Ambient és que la inversió inicial que s’ha de fer per tal de posar en marxa l’espai va a càrrec dels propis usuaris: tancaments, pou, eines i instal·lació de la caseta per guardar les eines i el material puja a uns 60.000 euros.

Són molts els casos que s’han donat en els últims anys de col·laboració público-privada per posar en marxa hortes urbanes o semi-urbanes. Com ve sent habitual el poble de Montcada i Reixac es incapaç de trobar i fer possibles aquests mecanismes de col·laboració. A dia d’avui, convé recordar que les úniques actuacions en aquesta matèria en aquesta legislatura han estat els desallotjaments de dos centenars d’hortes privades a la llera del riu Ripoll, a la zona de Can Rata i al Turó de Montcada privant als seus usuaris de béns de primera necessitat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s