Barraques a Montcada. Els invisibles es fan visibles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tenim la certesa com a societat que el barraquisme va desaparèixer a finals del segle XX, amb reallotjaments massius en habitatge públic per tal de rentar la cara a Barcelona de cara als Jocs Olímpics.

És cert que els assentaments de barraques a la ciutat de Barcelona vandesaparèixer, però com les fronteres són línies imaginaries, molts veïns de Barcelona van conservar els seus horts a les zones de Can Tapioles i la vessant sud del Turó de Montcada. Petites construccions, precàries, fetes de fusta, lones, i maons. Durant molts anys, aquestes barraques s’havien convertit en espais d’esbarjo.

Els darrers anys, que coincideixen en el temps, amb el drama dels desnonaments, algunes de les barraques han canviat de funció. Algunes famílies que han estat desnonades dels seus habitatges habituals per impagaments de la hipoteca o el lloguer, han convertit la seua barraca en habitatge. Són pocs, és difícil fer un cens, podríem parlar d’una trentena de barraques habitades intermitentment en la zona de Can Tapioles i el Turó de Montcada.

Can Tapioles va patir al juliol de l’any 2012 el desmantellament massiu de barraques. El Parc de Collserola va derribar unes 150 barraques, deixant en peu una 15ena de barraques que eren les que estaven habitades. Al Turó de Montcada, parlem d’una proporció semblant de barraques, unes 150 aproximadament. Una part important de les barraques del Turó, són desplaçats pel desmantellament de les barraques de Can Tapioles. Tant un com l’altre assentament tenen com a mínim, pel que hem pogut constatar amb veïns de la zona, 35 anys d’ús. Fa més de 35 anys que aquest problema existeix i fins al moment no s’havia fet res.

Si parlem de les 30 famílies que poden viure en aquestes dues zones no parlem del quart món, el quart món és visible dintre de les societats. Aquesta gent es troben al marge de la societat totalment, viuen al marge de les institucions, de la llei, del suposat estat del benestar. Ells no han escollit aquesta vida, el sistema els ha obligat a marxar: desnonaments, atur, lleis d’extrangeria…
Aquests darrers dies ha començat el desmantellament del campament. El parc de Collserola, a través de fons  que ha aportat l’ajuntament de Barcelona ha iniciat els treballs de demolició. Una excavadora, acompanyada d’un agent rural estan tirant a terra les barraques sense tenir coneixement que moltes d’aquestes construccions serveixen d’habitatge. Estem a les portes de l’hivern i la incertesa de trobar-se sense sostre per molt precari que sigui, aprop de l’època més dura de l’any els hi genera moltíssima angoixa. L’alcaldessa de Montcada i Reixac esgrimia ahir al ple de Montcada i Reixac que no tenia constància que ningú habites aquesta zona, ja que no estaven empadronats.

Al llarg d’aquest matí, s’ha d’estar produint una reunió entre l’ajuntament de Barcelona i Montcada i Reixac per tal de donar una resposta a les protestes veïnals que ahir durant tot el dia van fer-se sentir. Aquesta lluita encapçalada per la PAH de Montcada i Reixac, ahir va demanar la paralització immediata dels enderrocaments, per tal de trobar una solució al problema habitacional que es planteja a la zona, i que cap administració havia tingut en compte.

Anuncis

One response to “Barraques a Montcada. Els invisibles es fan visibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s