Vaga de fam dels treballadors de Lafarge en Argèlia

Fa molts anys que el poble de Montcada lluita contra Lafarge i els efectes nocius que aquesta empresa produeix en el poble de Montcada i Reixac. Des de Les Altres Veus sempre hem estat al costat de les persones, i mitjançant la solidaritat hem teixit xarxes amb el veïnat per tal de conscienciar i mobilitzar la població. Mai la nostra lluita ha anat contra els treballadors ni de Lafarge ni de cap altre empresa que en depengui; sempre hem estat respectuosos i curosos amb els nostres posicionaments per tal de no perjudicar cap treballador ni d’aquí ni d’enlloc. La setmana passada vam ser coneixedors dels 17 treballadors de Lafarge que porten més de 20 dies en vaga de fam demanant millores laborals i salarials a Argèlia. Per molt que la multinacional i tot poderosa Lafarge vengui que els seus treballadors són el primer, demostren a les primeres de canvi que els seus interessos sempre són els beneficis. A dia d’avui encara esperem el posicionament del Comité d’empresa de Lafarge tot solidaritzant-se amb els treballadors argelins en vaga de fam, nosaltres no en tenim cap dubte i ens solidaritzem amb la lluita dels treballadors que reivindiquen condicions laborals dignes.

vaga de fam contra lafarge

Concentració de treballadors i familiars de Lafarge en Vaga de Fam JAMILA LOUKIL

Aquí us deixem la notícia publicada al Setmanari La Directa.

Vaga de fam a la cimentera de Lafarge a Argèlia

A la ciutat d’Oggaz, a 54 quilòmetres de la capital de la província algeriana de Mascara, 17 treballadores de la Lafarge, una empresa francesa especialitzada en materials per la construcció, estan en vaga de fam des del 9 de març. Exigeixen la readmissió als seus llocs de treball, els pagaments pendents i la retirada de les denúncies contra elles. Han organitzat un campament de protesta on en algunes pancartes s’hi pot llegir “No a l’esclavitud” alhora que denuncien el paper còmplice del sindicat Unió General dels Treballadors Algerians (UGTA), el sindicat majoritari. El passat 26 de març van unir-se a les vaguistes les seves famílies. Dones i fills van realitzar una asseguda davant de la fàbrica per denunciar la falta de resposta per part del govern i de la multinacional Lafarge. Un familiar del treballadors va declarar al portal digital El Watan que “No entenem res!, ningú vol respondre i ningú posa fi a aquesta situació que està durant massa temps. Tothom està en campanya electoral però el govern no escolta”.

El sindicat al servei de l’empresa

La Lliga Algeriana de Defensa dels Drets Humans (LADDH) ha afirmat addicionalment que vàries de les treballadores estant pendents de judici des de fa gairebé 4 mesos perquè 6 d’elles han representat a les treballadores en els conflictes col·lectius amb l’empresa. Segons el periodista Abdelouahab Souag, la direcció de Lafarge ha presentat una denúncia contra les treballadores per utilitzar armes blanques, i per tancar els accessos a la fàbrica de camions i treballadores. Aquests càrrecs han estat negats formalment per les vaguistes i les seves famílies. “El nostre accés a la fàbrica està prohibit. Per la direcció de Lafarge nosaltres som uns ‘matons’ que representem una amenaça per a la fàbrica. Tan sols som pares de família defensant els nostres drets”. Per la seva part, la secció catalana de la Confederació General del Treball (CGT) ha comunicat que, l’actuació del sindicat d’Estat algerià UGTA, es troba obertament al servei de l’empresa. Fins hi tot, per una decisió unilateral presa pel secretari general de l’UGTA a la província, Djeraba Noureddine, ha arribat a dissoldre la secció sindical a Lafarge. La decisió, a esquenes de les vaguistes, es basa en que no han respectat i obeït les recomanacions i orientacions que manava l’executiva del sindicat.

Lafarge intensifica la repressió mentre segueix enriquint-se

La LADDH sosté que l’encarregat de l’empresa d’Oggaz, ha declarat la fàbrica “com a territori francès”. Lafarge ha col·locat també a agents de seguretat privada a la carretera que condueix a les instal·lacions de la cimentera. Aquests agents han arribat a aturar i identificar els cotxes que hi circulen. La multinacional Lafarge compta amb 78.000 treballadores en 78 països diferents. L’any 2013 va arribar a tenir uns 601 milions d’euros de beneficis nets. Un 64’6% més que a l’exercici anterior.

La connexió al Principat

A Catalunya la lluita contra la cimentera es focalitza en els problemes de salut i es centra, a través de la campanya #Judicialacimentera, pel veïnat de Montcada i Reixac, al qual ara s’hi ha sumat el de Nou Barris i d’altres municipis limítrofs com Ripollet, afectat també per la cimentera. Els metges han relacionat de manera directa la incineració a cimentares amb l’augment de malalties com el càncer en un àrea de 5 quilòmetres al voltant de la xemeneia. A més, l’actitud del sindicat CCOO a la fàbrica de Montcada té moltes similituts amb el sindicat algerià UGTA. De manera clara defensa els interessos de l’empresa per damunt del bé comú. Ja a l’any 2010, Montcada i Reixac va ser escenari de manifestacions veïnals que denunciava els problemes de salut derivats de l’activitat de Lafarge a la població.

vaga fam lafarge 1 (2)

El suport de la famílies als treballadors de Lafarge en Vaga de Fam JAMILA LOUKIL

vaga fam lafarge 1 (1)

Treballador de Lafarge en Vaga de Fam transportat en ambulància JAMILA LOUKIL

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s