Quant val el teu vot?

La norma fonamental del sufragi universal diu que: una persona, un vot, però, valen tots el mateix?
Doncs depèn de l’opció triada, perquè el teu vot no sempre té el mateix valor.

Prenguem com a exemple les eleccions municipals de 2011 a Montcada i Reixac.

grafic_01

quadre_01

  1. Si et vas abstenir. Va ser l’opció majoritària (50,33% del cens), però el seu valor va ser zero, només va merèixer algun comentari hipòcrita dels partits, als que en el fons els és igual l’abstenció (sempre que no sigui dels votants del seu partit ), perquè els partits es reparteixen els vots vàlids, que són la suma dels vots a partits i els vots en blanc. En aquest cas 11.932, el 48,55% del cens, menys de la meitat.
  2. Si vas votar en blanc. Indirectament el vot en blanc beneficia els partits majoritaris, ja que es considera vàlid, computa i, per tant, resta percentatge al total de vots als partits, especialment els minoritaris, perjudicats pel repartiment que efectua el mètode d’Hont.
    En aquest cas concret, el principal beneficiari del vot en blanc va ser CiU, ja que si els vots en blanc haguessin anat a parar a qualsevol altra candidatura o a un partit diferent (per exemple Escons en Blanc), CiU hauria perdut un dels seus regidors.
  3. Si vas votar a un partit o candidatura. En aquest cas no tots els vots van tenir el mateix valor: si el teu vot va ser CiU, es va ajuntar amb el d’altres 460 persones i CiU va obtenir un regidor. En canvi, si va ser per Ciutadans, es van necessitar altres 748 persones per obtenir el seu regidor.

La diferència és important: perquè Ciutadans obtingués un regidor va necessitar un 38% més de votants dels que va necessitar CiU per obtenir qualsevol dels seus.

D’aquí que s’ha comentat en el punt anterior que el principal beneficiari del sistema de repartiment d’escons va ser CiU: va ser la candidatura que menys vots va necessitar per obtenir els seus regidors.

grafic_02

I quina és la representativitat de l’actual equip de govern?

Un cop distribuïts, mal que bé, els regidors, vegem la representativitat real que té la coalició de PSC i CiU, que gaudeix de majoria absoluta a l’Ajuntament de Montcada:

grafic_03

grafic_04grafic_05

grafic_06

  • Si tenim en compte el cens, la representativitat de l’equip de govern és molt baixa, ja que no el va votar ni el 25% dels ciutadans amb dret a fer-ho.
  • Però és que si tenim en compte els vots vàlids, l’equip de govern tampoc hauria de tenir la majoria absoluta, ja que no arriba al 50% dels vots.
  • Finalment, per obtenir cada regidor de l’equip de govern es van necessitar 494,75 vots, mentre que per obtenir un regidor de les formacions actualment a l’oposició es van necessitar 666,11 vots.

De manera que: Quant val el teu vot?

Anuncis

One response to “Quant val el teu vot?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s