El territori sense nom de Montcada i Reixac

Article d’opinió de l’Antonio D. Álvarez. Associació La Màquia de Reixac

El territori municipal de Montcada situat a la banda de llevant del Besòs, per no tenir no té ni nom.

Hi ha qui l’anomena “la Serralada de Marina”. Una alineació muntanyosa de la Serralada Litoral , també es coneix com a Serra de la Conreria, sobre tot a la part meridional, a causa del Monestir de la Conreria situat al Coll de Montalegre. És a dir, una extensió molt gran de territori que s’escampa cap al nord fins al Coll de Parpers. No és, perquè no la recull, cap referència per Montcada i Reixac. D’altres diuen Vallençana o Vallensana, però aquest topònim esta vinculat a la carretera cap a Canyet i a la vall per la que transcorre. No serveix com a referència cap a Reixac, per que no el recull. La nul·la sensibilitat cap a aquest territori la reflecteixen tres anècdotes:

serrala de marinaPrimera:
Cap dels dos grans monuments que serien reverenciats en qualsevol altre municipi, estan senyalitzats enlloc: L’ermita de Reixac i la Torre dels Frares. Bé a aquest últim li queden un o a lo màxim dos hiverns més. Com que la previsió es que s’ensorri tot sol, és lògic no gastar diners en rètols.
Per contra, trobem un nombrós catàleg d’indicadors de empreses d’espectacles, discoteques al aire lliure i restauració a la zona. Ignorem qui i com els ha autoritzat i molt menys amb quina normatització, però allí estan, demostrant que aquestes empreses son molt més importants que la pròpia ermita. Bé, mil anys d’història no son gran cosa.

Segona:
Parlem de Montcada I Reixac, no de Sant Fost DE Campsentelles o de Santa Coloma DE Gramanet. Aquesta conjunció, “i” , es clau a l’hora d’explicar la relació entre un espai i l’altre.

Tercera:
La senyal de tràfic que en esta plantada entre la rotonda i el pont sobre el Besos. En la banda de ponent. És un gran rectangle amb les lletres de Montcada I Reixac amb una barra en diagonal ratllant el nom. Significa: “Final de terme municipal”.

Deixant simplificacions a banda, la veritat es que Montcada viu d’esquenes al seu bosc, a Reixac. I això que estem parlant ni més ni menys que de 623 hectàrees. El 26’7 per cent del termini municipal de Montcada. El 29,9 del Parc Serralada de Marina. Hem de reconèixer que les ferides i cicatrius socials, econòmiques, culturals i humanes han fet que la sensibilitat medioambiental quedi relegada i que davant de crisis tan inhumanes com l’actual la priorització en recursos sigui per pal·liar indignants drames humans com es pugui. Es impensable que actualment es malbaratin fons públics en populismes o per errors atribuïbles a incompetències. Estic totalment segur que la rigurositat, la eficiència i la eficàcia son els eixos de l’actual política de despesa de les administracions competents. Bé posaria la mà al foc.

Però no parlarem aquí, per ara i de moment, de recursos, tan sols de conceptes.Hi ha mols temes dignes d’esposar al debat públic:

 • Perquè ha fracassat l’educació medioambiental?
 • Perquè ha fracassat el respecte medioambiental?
 • Perquè es crema el Bosc.?
 • Quines agressions pateix el Bosc de Reixac?
 • Què és el Parc Serralada de Marina?
 • Què és el Consorci que el conforma?
 • Què és el Pla d’Ús Públic de la Serralada de Marina?
 • Quin pressupost, dotacions humanes i material té?
 • Quina política medioambiental té l’Ajuntament de Montcada cap a Reixac?
 • Quin projecte de futur tenen tan l’ajuntament com el Parc cap a Reixac?
 • Esta coordinat i es conjunt? esta consensuat? Es participatiu?

Son preguntes que tenen resposta. Si l’amable lector té la paciència de permetrem portar-les a la seva consideració, podrien debatre-les.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s