“Apartheid Sanitari” a l’ambulatori de Montcada

Els gestors dels ICS dels ambulatoris de Montcada tenen penjats cartells dissuasoris que eviten atendre a determinades persones i fomenten una pràctica que rep el nom d’”apartheid sanitari”. Estan penjats a lloc ben visibles. Els podem veure, per exemple, al taulell principal d’entrada i al suro d’urgències de l’ambulatori de Jaume I, del centre de Montcada.

Aquests cartells fomenten l’apartheid sanitari perquè dissuadeix a les persones en situació  administrativa irregular a poder accedir al seu dret sanitari aprovat per llei. L’ICS informa dels preus que es cobraran en el cas de no tenir cobertura sanitària però no s’informa del supòsits en el que sí es té aquesta cobertura.  El Catsalut assegura que totes les dones embarassades i els menors d’edat en situació administrativa irregular, tenen garantida l’assistència sanitària i poden demanar directament la targeta sanitària individual als seus centres d’atenció primària (CAP). Dels cartells que l’ICS té penjat a diferents lloc es poden deduir missatges com els següents:

  • Es reclamarà el pagament per la prestació d’assistència sanitària a urgències en el cas de no estar cobert pel sistema sanitari i per tant sense targeta sanitària.
  • Es reclamarà el pagament per la prestació d’assistència en pediatria o llevadora en el cas de no estar cobert pel sistema sanitari i per tant sense targeta sanitària.
  • I per tant és obligatori tenir i presentar la targeta sanitària per a qualsevol tràmit.

Cartells amb informació dissuasoria penjats al mateix suro de les urgències de l’ambulatori de Montcada Centre

A l’ambulatori de Montcada no hi ha penjat cap cartell amb informació clara que digui que les persones sense targeta sanitària SEMPRE tenen dret a ser ateses en cas d’urgència. Tampoc hi ha cartells anunciant el dret a ser ateses a les embarassades i als menors d’edat sense permís de residència. Mai es pot denegar ni facturar l’atenció urgent, ja que és un dret que recullen les lleis estatals i les instruccions de la Generalitat.

Un cartell amb la informació correcta i no dissuasori és aquest

cartel generalitat

Cartell editat per la Generalitat de Catalunya “A Catalunya tothom té garantida l´atenció sanitària”. No es veu penjat enlloc.

Aquesta és una pràctica habitual que és dona en diferents hospital i ambulatoris. Una campanya realitzada per la Plataforma per una Atenció Sanitària  Universal a Catalunya vol denunciar-ho. Demana se’ls enviïn fotos dels cartells dissuasoris que fomenten l’apartheid. A  seva plana web ofereixen un mail per rebre’ls (lapasucat@gmail.com).

Exemples de cartells denunciats per fomentar l’Apartheid Sanitari en altres Centres de Salut:

RECORDEM-HO: L’ATENCIÓ SANITÀRIA ALS MENORS D’EDAT, LES EMBARASSADES I LES VISITES URGENTS ÉS UNIVERSAL I GRATUÏTA

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya explica  la seva web que hi ha un allau de desinformació i confusió en els darrers mesos entre els ciutadans i ciutadanes i entre els propis treballadors de la sanitat pública catalana sobre la nova normativa en relació a la cobertura sanitària pública de les persones en situació irregular. I per tant és necesari aclarir alguns punts i informar tots el ciutadans i ciutadanes sobre els seus drets en matèria de salut a Catalunya.

Tal com queda reflectit en el RDL 16/2012, “los extranjeros no registrados ni autorizados como residentes en España, recibirán asistencia sanitaria en las siguientes modalidades:

a) De urgencia por enfermedad grave o accidente, cualquiera que sea su causa, hasta la situación de alta médica.

b) De asistencia al embarazo, parto y postparto.

En todo caso, los extranjeros menores de dieciocho años recibirán asistencia sanitaria en las mismas condiciones que los españoles.”

Per tant, totes les persones en situació administrativa irregular que es trobin en algun d’aquests tres supòsits, tenen dret a una assistència sanitària de cobertura pública i, per tant, totalment gratuïta. 

L’intent de facturar qualsevol activitat assistencial a usuaris o usuàries que es trobin en qualsevol d’aquests tres supòsits suposa una vulneració de la legislació vigent i del dret a la salut dels catalans i catalanes i un clar greuge comparatiu respecte la resta de comunitats autònomes de l’estat espanyol, on l’assistència en aquests casos es considera de cobertura pública i gratuïta.

Per altra banda, tal com indica el RDL 16/21012, l’assistència sanitària queda assegurada en situacions d’urgència fins a la situació d’alta mèdica. Considerem oportú recalcar que l’alta mèdica no necessàriament finalitza en el moment de l’alta de l’hospital o del centre d’urgències on el pacient rep l’atenció inicial, sinó quan té lloc la curació o estabilització de la malaltia urgent per la qual el pacient ha consultat. Després de l’alta del servei d’urgències el pacient pot requerir una continuïtat assistencial a través dels serveis assistencials de l’atenció primària (Centre d’Atenció Primària o altres) que cal garantir en les mateixes condicions. Serà el professional/s responsable/s del pacient qui decideixin el  moment d’alta mèdica.

Anuncis

One response to ““Apartheid Sanitari” a l’ambulatori de Montcada

  1. Retroenllaç: Insubmissió a l´apartheid sanitari | Les Altres Veus·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s