Assemblea veïnal per recuperar els 80.000 m2 de solars abandonats de la fàbriques de la Valentine i la Intorsa a Montcada i Reixac

Una assemblea veïnal celebrada el dimecres 30 d’octubre al carrer, just davant del Centre Cultural del barri, reivindicava l’ús social i ciutadà d’aquests espais de dimensions descomunals que encaixonen el barri de la Ribera. Són prop de 80.000 m2 abandonats que són causa, en la seva major part, de la requalificació irregular realitzada per l’Ajuntament de Montcada per instal·lar la nova fàbrica de la Valentine als terrenys de Can Milans. L’Assemblea va ser convocada per les entitats #Obrimvies i Ribera Digna.

Els solars estan ubicats al barri de la Ribera, conegut popularment com “La Valentine”. El barri té una densitat de població molt elevada (més del doble que Montcada), el que fàcilment converteix la convivència harmoniosa en un repte. A més La Ribera viu aïllada des de que es va construir. Si bé en els anys 50 les fronteres les componien les fabriques de la Valentine i Intorsa, avui el barri segueix envoltat per les tanques d’alumini que tanquen els fantasmes d’aquestes velles fàbriques. Als límits del barri se l’ha de sumar les vies del tren i el riu.

La Ribera a l’igual que els barris dels voltants, pateix constantment les agressions medi ambientals a causa de la cimentera-incineradora Lafarge. I fa pocs anys també patia la contaminació de l’Intorsa i la Valentine. Les parets de la fàbrica eren a tocar de les parets dels habitatges. La fabricació de pintures i derivats era la principal activitat de les dues fàbriques. L’emmagatzematge de productes químics i tòxics tant a prop dels veïns havia provocat moltes queixes i problemes fins el seu tancament. Al 2002 l’Intorsa va patir un incendi que va quedar en no res, però el 30 d’octubre de 1987, el barri de La Ribera va patir un fort ensurt amb l’incendi de la fàbrica Valentine. L’edifici va patir greus danys materials, però, afortunadament, no es va produir cap víctima. Per precaució i por a greus explosions, uns 2.000 veïns van ser desallotjats i no van poder passar la nit a casa seva.

El solar de la Valentine és producte d’una requalificació irregular de terrenys de l’Ajuntament de Montcada

L’antiga fàbrica Intorsa Intermedios Orgánicos SA, fundada a la dècada dels 40, va tancar per problemes econòmics a finals del 2008 i va ser derruïda deixant un solar gegant. D’uns 30.000 m2.  Als últims anys tenia el nom de Daicolorchem.

La fàbrica de la Valentine es va instal·lar a Montcada l’any 1955 i va funcionar fins l’any 2008. Va ser a l’any 2003 quan l’Ajuntament de Montcada i la fàbrica Valentine van signar un conveni per buscar un nou emplaçament per a la planta de producció, de manera que s’alliberava un terreny al nucli urbà de Montcada de 47.000 m2 en el moment àlgid de la bombolla  immobiliària. El consistori va oferir a l’empresa una zona verda del polígon industrial de Can Milans, a tocar de la Llagosta. El municipi de la Llagosta encapçalat per l’alcalde d’aquell moment Antoni Rodriguez (PSC) i per una Plataforma Ciutadana s’oposà. L’emplaçament d’una fabrica de pintures a 150 metres dels habitatges i el canvi de qualificació del terreny de zona verda a industrial eren els motius. Amb tot, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona va donar llum verda a la requalificiació dels terrenys. A finals de 2008, la producció es comença a traslladar a Can Milans. A l’octubre de 2009 es va inaugurar oficialment la nova fabrica i es va iniciar el desmatellament de l’antiga situada al barri de la Ribera de Montcada deixant lliure el solar que ara el veïnat reivindica.

L’operació urbanística va ser promoguda per Antonio Jiménez –llavors director de l’àrea de Territori de Montcada–, que sense haver estat imputat ni processat, apareix en la interlocutòria del jutge Baltasar Garzón com amic de Lluís García, Luigi, cervell de la trama de corrupció urbanística que es va destapar a Catalunya coneguda com Cas Pretòria.

Al 2009 la Fiscalia de Barcelona va obrir diligències per investigar si s’havia comès un delicte de prevaricació en la modificació del pla urbanístic que va possibilitar el trasllat de la planta de Barnices Valentine del centre de Montcada i Reixac a la zona verda del polígon Can Milans. Al febrer del 2013 el Tribunal Superior de Justicia desestimaba el recurs de cassació interposat per la Generalitat de Catalunya i Barnices Valentine contra la nul·litat de la requalificació dels terrenys de zona verda a zona industrial. Així el TSJC ratificava que les modificacions de l’any 2011 del Pla Geral de Metropolità només beneficiaven l’empresa Valentine en detriment de l’interès general. El TSJC reconeix que el municipi de la Llagosta va perdre una zona verda de manera irregular. Així, la sentència, que ja no es pot recórrer i la seva execució significaria l’enderroc de la planta. L’actual alcalde de la Llagosta Alberto López (ICV-EUiA) demana una “opinió constructiva i realista” i assegura que negociarà per aconseguir “un acord que cobreixi el dany que es va fer a la Llagosta”. Amb tot, aquest possible acord haurà de ser ratificat per la ciutadania. Així l’Ajuntament de la Llagosta estudia una consulta popular per tal que sigui la ciutadania qui decideixi si cal executar la sentència o bé donar el vistiplau a un possible acord amb la Generalitat i l’Ajuntament de Montcada per tal que la Llagosta sigui compensada pel greuge que li va produir la requalificació.

Aquesta operació urbanística és va realitzar durant el mandat a l’alcaldia de Cesar Arrizabalaga, imputat pel Cas Pretoria. Així el trasllat de la fàbrica i la creació del solar permetia un nou pla urbanístic a Montcada, concretament al barri de la Ribera. L’ Alcalde havia declarat “molt aviat recuperarem un important espai urbà per a la ciutat, on construirem habitatge social, zones verdes i el nou IES La Ribera”.  En el solar actualment abandonat s’havia de construir el nou Institut, amb prop de 7.200 m2; hi haurà gairebé 19.000 m2 de zona verda, cosa que possibilitaria la recuperació de la façana del riu Besòs i la creació d’una nova gran zona verda constituïda per l’espai central interior situat a l’eix del carrer Conca. L’edificabilitat total era de 48.212 m2 de sostre, amb un mínim del 10% per a activitat comercial, i, per tant, 43.391 m2 de sostre residencial, cosa que equival a 482 habitatges. Un 30% seran de protecció oficial: un 20% (96) de règim general i un 10% (48) a preu concertat. El pla preveia també un espai de 8.950 m2 per a aparcament soterrat.

La requalificació de terrenys que va permetre el moviment de la fàbrica Valentine a Can Milans creant el solar de 47.000m2 al barri de la Ribera va ser irregular. El canvi de la fàbrica era un negoci rodó entre l’ajuntament de Montcada i el sector privat que s’ha quedat a mig camí. La fabrica de pintures està instal·lada en uns terrenys qualificats com zona verda a tocar de la Llagosta alhora que el solar de la Ribera s’ha quedat abandonat. Els principals perjudicats són els veïns que pateixen la degradació del seu dia a dia.

El futurs dels solars passa per l’ús social i veïnals

El veïnat ha agafat diversos models que a diferents ciutats s’han fet, obrint solar buits per usos d’esbarjo,. Així aquest dos solars poden tenir diferents usos i ser gestionat des de diferents col·lectius i així realitzar tallers, trobades, concerts, festes dels barris de La Ribera o Montcada centre.

A part dels usos socials que es poden fer als solars i coneixent els antecedents de contaminació de les terres, descarten crear un espai d’horts comunitaris. Però no descartem poder fer plantacions, i treballs de jardineria, amb plantes no comestibles.

Volen que el projecte sigui definit a través d’un procés participatiu on els veïns i veïnes, entitats del barri de Ribera i Montcada centre siguin els protagonistes i les seves necessitats serveixen per redactar el projecte que farà el consistori. Aquest projecte haurà de ser aprovat pel veïnat i per les entitats del barri de la Ribera i Montcada Centre.

Solar Valentine, La Ribera 014Solar Valentine, La Ribera 065

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s