La recuperació del solar de la Valentine per a ús ciutadà és possible.

La idea que estan plantejant diferents veïns i entitats de la ciutat de Montcada per recuperar el solar abandonat de la fàbrica Valentine ja ha succeït en altres llocs de Catalunya i de l’Estat espanyol. Propostes de dinamització social, cultural i econòmica estan apareixent arreu del territori. A continuació veurem una experiència de Madrid, altra de Barcelona i una última que aglutina a diferents projectes de l’Estat Espanyol.

A Barcelona es recuperen solars abandonats. Catorze solars públics de Barcelona són a punt de ser cedits a diferents entitats de la ciutat. Una cosa impensable pocs anys enrere quan les propostes més innovadores i atrevides (ja sigui per part d’associacions veïnals o d’ajuntaments) per donar un ús temporal a espais urbans eren reconvertir solars a aparcaments. Més enllà de l’obvietat que la crisi comporta una paràlisi en la construcció, tant privada com pública, i que els solars tancats aporten només problemes, en el Pla Buits (Buits Urbans AMB implicacions Social i Territorial / Buits Urbans amb Implicació Social i Territorial ) de l’Ajuntament de Barcelona es pot entreveure una mica més que la voluntat d’evitar la degradació de determinats espais urbans.

gemanetes_montaje01

Solar Germanetes, Consell de Cent-Viladomat. Proposta presentada por la Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample:

Per mal i per bé la crisi està canviant moltes coses. L’urbanisme d’avui ja no passa ni per grans esdeveniments, ni per a grans projectes urbans, ni per arquitectes estrella. Ni tan sols per construir, el que posa en escac tant l’arquitectura com a disciplina com la lògica del planejament urbà basada en el creixement ad infinitum. L’urbanisme més innovador passa pel reciclatge, la rehabilitació, la reparació, la reconstrucció i la reapropiació del que és de tots. Microactuacions col · laboratives que, sumades, afavoreixin un canvi més profund sobre com viure a la ciutat. Posar atenció no només en la forma, sinó també en com flueixen les relacions socials, en les percepcions, els usos i sobretot en les necessitats de nous espais per a la sociabilitat, la creativitat i la producció. El Pla Buits apunta tímidament en aquesta direcció, però encara queda el dubte de si és flor de crisi o bé una mica més profund en la manera de fer ciutat.  Noticia extreta de eldiario.es Noticia completa: aquí

Altres propostes s’estan portant a terme a Barcelona independentment de la proposta de Pla Buits de l’Ajuntament. A les fotos recuperació de solars abandonats per a horts urbans a Vallcarca (Gràcia) i a Roquetes (Nou Barris).

A Madrid es recuperen espais degradats comunitàriament: A Madrid trobem la experiència al barri de Moratalaz que rep el nom d’Oasis. És un projecte desenvolupat per l’associació Caminar. Utilitza una metodologia participativa dissenyada al 2003 per l’Institut Elos del Brasil. Es tracta d’un esdeveniment de 10 dies que convida a una comunitat a projectar i a construir, de forma cooperativa, els seus somnis o aspiracions col·lectives, elegides per la comunitat. A través de la mirada apreciativa, de la recerca de les oportunitats, dels talents i coneixements, es conrea l’esperit d’emprenedoria social cooperatiu.

És un procés flexible que permet involucrar les persones en la construcció del tipus de comunitat, societat i, finalment, del món en què volen viure. “

http://vimeo.com/56010886

A nivell de l’Estat Espanyol s’estan reconvertint recursos urbans inutilitzats en estructures productives: INCREASE és una plataforma que aglutina diferents experiències. Una plataforma de que proposa el desenvolupament i la posada en comú d’experiències de recuperació de recursos urbans i la seva conversió en nous mitjans de producció gestionats col·lectivament.

La mateixa plataforma explica que: “Els buits que s’han generat amb la retirada d’empreses i administracions de la producció urbanística, no són només materials, són en molts casos, buits de poder que s’estan confirmant com un territori de reconquesta per part del sector ciutadà. A través d’estructures organitzades o informals, nombrosos grups veïnals estan sent els protagonistes d’una reapropiació i posada en ús d’espais residuals i abandonats en totes les ciutats d’Espanya. S’estan desenvolupant espontàniament models de participació directa més virtuosos, que poden constituir un pas, no només de superació de la democràcia representativa sinó també de la democràcia participativa, cap a una idea d’implicació més directa dels ciutadans.”

solar-la-corona-web

El Solar de la Corona en Valencia (Foto: Increasis)

La proposta veïnal canalitzada a través d’ #Obrimvies serà una realitat a Montcada? Es crearà una proposta de dinamització social, cultural, i econòmica per al solar buit de la valentine?

Anuncis

One response to “La recuperació del solar de la Valentine per a ús ciutadà és possible.

  1. Estamos de acuerdo que se habilite el terreno vacio en el sector de la valentine ya que ahora es un terreno muerto lleno de basura y criadero de ratas ,se podria formar unas pistas deportivas del nuevo deporte del futuro en Cataluña que es el Ecuavoley que ahora esta registrado en e consell de l’ esport de la generalidad de Cataluña,unas pista paralos niños jueguen con sus peonzas,patinetas,un lugar donde puedan correr y distraerse y no solo estar en casa jugando a las consolas ,lugares adecuados para los mayores que puedan salir a caminar,mirar a las personas hacer un deporte que es saludable para la salud y el bienestar de un pueblo

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s