La Ribera, el solar de la Valentine, un solar mort

“El barri de la Ribera de Montcada i Reixac, viu ara un moment molt delicat, és una bomba a punt d’explotar si no es busquen solucions urgents, i la presència de la policia no a de ser l’única via per resoldre els problemes de convivència.”

 Solar Valentine, La Ribera 065

La Ribera a l’igual que Can Sant Joan, pateix constantment les agressions medi ambientals per culpa de la cimentera, però no fa pocs anys enrere, La Ribera patia d’altres focus de contaminació, l’Intorsa i la Valentine, dues empreses que perjudicaven greument tant la salut dels veïns i veïnes, el medi ambient, i la imatge del barri.

Desprès de ser enderrocades aquestes fàbriques, i a falta de que els projectes es comencin a realitzar, “encara que dubtem molt de que alguns projectes es realitzin, com és la construcció de una illa de blocs, i el nou col·legi “, ens trobem amb un barri que tant a llevant com a ponent, s’escampa unes terres, encara que plenes de flors i alguns arbres, son espais “socialment” morts, i és per això que des de l’assemblea de veïns i veïnes de Montcada i Reixac en defensa del medi ambient “Obrim Vies”, comencem a denunciar l’abandonament d’aquest espais, que ara, desprès d’anys amb les terres contaminades, i oblidat darrera les tanques de metall, volem fer caure els murs per la dignificació del barri.

Solar Valentine, La Ribera 014

Que volem d’aquest solar?

Agafant diversos models que a diferents ciutats s’han fet, obrint solar buits per usos d’esbarjo, veiem oportú que aquest solar, ocupat antigament per la fàbrica de la Valentine, s’obri per diferents usos, gestionat si cal des de diferents col·lectius i persones a títol individual, on realitzar: Tallers, trobades, concerts, festes dels barris (La Ribera i Montcada centre)… i altres actes.

A part dels usos socials que es poden fer al solar de la Valentine, i coneixent els antecedents de contaminació de les terres, descartem crear un espai d’horts comunitaris, i d’esbarjo, però no descartem poder fer plantacions, i treballs de jardineria, amb plantes no comestibles (encara que el nesprer del solar es assetjat per alguns joves, que per falta de coneixement, atrets pel fruit d’aquest arbre, agafen i mengen aquesta dolça fruita).

Com gestionem la recuperació de l’espai?

Entenent que demanem, que a falta de projectes a curt termini, l’ús d’aquest solar mentrestant es faci per ús “provisional”.

No demanem que quedi com una gran plaça entre barris, però en un futur i coneixent les grans fractures que tenim al territori, podia ser la solució a la manca d’espais dins de la ciutat, i ser utilitzat com porta d’entrada al riu Besòs, però això va més enllà dels nostres propòsits, i son altres vies a treballar,  ens centrem en la recuperació de l’espai del solar de la Valentine.

Degut a l’abandonament d’aquest espai, entre les tanques a crescut diferents tipus de matolls, plantes i alguns arbres, i això en si ja ens facilita molt la recuperació de l’espai, quan a vegetació es refereix, simplement veiem oportú una neteja del lloc, i condicionar uns camins (sendes naturals), i unes petites places d’estada i d’esbarjo, i crear “les portes” d’accés sud, nord, oest, est.

La composició del terra, fragments de pedra, i restes de obres, no sembla el lloc més idoni per la pràctica d’alguns esports en concret, però si és un lloc que es podria fer servir per altres activitats, com feries, carpes… encara que aprofitant terres de varis abocadors il·legals (terres) que hi ha al turó de Montcada, donaria per omplir tot el pla de ponent, i condicionar les sendes.

Projecte?

El projecte es definirà a través d’un procés participatiu on els veïns i veïnes, entitats del barri de Ribera i Montcada centre seran el protagonistes i les seves necessitats seran les que serviran per redactar el projecte que farà el consistori.

Aquest projecte haurà de ser aprovat pel veïnat i per les entitats del barri de la Ribera i Montcada Centre.

Més informació: obrimvies@gmail.com

Anuncis

One response to “La Ribera, el solar de la Valentine, un solar mort

 1. Hola. Seré tot el breu que em sigui possible:

  En primer lloc, recomanar-vos que quan feu un comunicat en català, us n’assegureu que l’autor o l’editor coneixen la gramàtica i ortografia catalanes.

  Del títol, em quedo amb “un solar mort”. us recordo que és gràcies a vosaltres que aquests solars estàn buits. Seria d’agrair saber si heu encarregat o tingut accés a estudis independents que demostrin de forma clara les afirmacions que llenceu sobre la toxicitat actual de les terres, o en el seu moment, de les fàbriques que ocupaven aquests solars en concret, o de la cimentera Lafarge i, en cas afirmatiu, que en donèssiu accés a aquests estudis perque els veïns i veïnes en poguem
  conèixer el contingut. I també a les actes de reunions on vau proposar a les fàbriques que adeqüessin les seves polítiques de residus a les necessitats del poble i la legislació vigent, perque entenc que aquestes reunions es donarien abans de començar els moviments associatius pro-
  tancament.

  La dignificació del barri, com l’anomeneu, comença perque les associacions que el representen o creuen representar-lo en siguin conscients de que els barris no només els formen els qui hi viuen, sino també els qui hi treballen. Els negocis locals es veuen reixits quan noves empreses arriben als barris però en sofreixen també quan s’en van. I les noves empreses s’ho pensen dues vegades abans d’obrir una sucursal a un poble on l’activisme associatiu prova de tancar tot allò amb el que no combrega.

  Respecte a les propostes que esmenteu, existeixen moltes més possibilitats (i probablement amb més utilitat per als veïns i veïnes) que les carpes, fires i concerts que les associacions proposeu i que serveixen, en definitiva, per promoure els negocis i interessos polítics d’alguns membres de les juntes directives i d’un partit polític en particular, encara que sigui menyspreant el dret dels veïns i veïnes al descans i a l’ús dels espais públics.

  Per acabar, comentar que a el que sembla amb tot això és que les associacions de Montcada, tant de veïns i veïnes com d’altres involucrades en aquestes propostes, voleu que Montcada sigui un poble residencial de luxe, i que els veïns i veïnes comprem als negocis i botigues locals, però ens veiem a treballar fora d’un poble que rebutja el progrés i la creació de llocs de treball.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s