La transparència de l’ajuntament de Montcada i Reixac a examen.

Introducció.

Infoparticipa és un gabinet d’anàlisi de la transparència comunicativa dels ens locals, format pels departaments de comunicació de la UVic, UdG, UAB, i l’UPC; que ha elaborat un informe on s’analitzen els elements de transparència de tots els municipis de Catalunya. A partir del decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, recollit a l’article 139 de la llei de règim local. Infoparticipa ha elaborat un qüestionari amb un total de 41 punts agrupats en diferents temàtiques. D’aquests qüestionaris se’n extreuen un seguit d’informes, estadístiques, i dades per tenir una idea del nivell de transparència dels ajuntaments catalans.

L’estudi d’Infoparticipa, permet la comparació amb els municipis propers. Agafant de referència els municipis del Vallès Occidental, s’observa que dels 23 municipis només 8 aproven, Montcada i Reixac es situa entre els 15 que no arriben al 50% d’items satisfactoris. Dels 13 municipis d’entre 30.000 i 40.000 municipis només 4 estan per sobre del 50%.

D’entre els municipis de 20.000 i 50.000 habitants són els pobles governats per ICV els que treuen un major grau de transparència amb més d’un 50% en els dos ajuntaments on governen, seguits per els d’ERC i el PSC amb la meitat de municipis on governen per sobre del 50% i a la cua trobem CiU amb només un 20% dels ajuntaments aproven.

Montcada i Reixac.

En l’apartat, Qui són els representats polítics? l’informe destaca que l’ajuntament de Montcada i Reixac a través de la seva pàgina web, explica quins són regidors electes del consistori i al partit al qual pertanyen, així com la biografia de l’alcaldessa, Maria Elena Pérez, però critica l’absència d’informació, currículums i/o biografia de tots i cadacún dels regidors i regidores.

De ‘Com es gestionen els recuros col·lectius.’ Montcada i Reixac només compleix un 33% dels items: destancant que no s’informa sobre les competències dels òrgans de govern, ni de la seva calendarització. No és publiquen les convocatòries amb les ordres del dia prèvies a la celebració dels mateixos  així com els acords de la Junta de Govern. No es dona informació sobre el POUM, ni sobre altres plans municipals. No es publiquen les retribucions salarials segons la categoria, ni els sous dels càrrecs electes. No es publiquen informes sobre l’execució pressupostària, l’estat del compte general i la memòria de la gestió econòmica.

Montcada i Reixac torna a treure mala nota en l’apartat ‘Com s’informa de la gestió dels recursos col·lectius, dels 7 ítems només se’n compleixen 2. Si s’ha de destacar alguns dels incompliments més rellevants, no trobaríem notícies sobre el rendiment de comptes, de les actuacions dels membres del govern, ni s’informa sobre els acords del ple municipal i/o la junta de govern.

L’últim apartat parla d’eines per a la participació ciutadana en el control democràtic, on Montcada i Reixac té un compliment del 70%. Dels 4 punts d’incompliment, 3 parlen d’eines de participació i seguiment del PAM, pressupostos, altres òrgans municipals i supramunicipals.

Fonts:

http://www.infoparticipa.cat/bones-practiques/estudi.html

http://labcompublica.info/noticies/avaluats-tots-els-webs-dels-947-ajuntaments-de-catalunya/

http://labcompublica.info/observatori/informe-de-les-bones-practiques-de-la-comunicacio-publica-local-a-catalunya-sobre-municipis-entre-20-000-i-50-000-habitants-%EF%BB%BF/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s