Sant Jordi: cultura, consumisme i rols patriarcals.

La diada de Sant Jordi és una data molt especial pels Països Catalans, on es fa palesa part de la nostra identitat com a poble i cultura. És un dia que reuneix molts aspectes, com ara, les relacions d’estima – relacionades amb l’entrega de la rosa i el llibre – la cultura, la natura, l’associacionisme, la vida al carrer i, perquè no, una passeta de puça per encetar totes les festes i trobades estivals.
Ara bé, d’aquest dia que a gairebé totes i tots ens agrada tant hem de tenir clares unes premisses per tal de lluitar per trencar alguns costums que fan d’aquesta festa una jornada consumista i patriarcal. Per una banda, no està de més recordar, tal i com van fer les companyes de l’AJMiR uns anys enrere, que “elles també saben llegir, i a ells també els agraden les flors” per trencar els rols i els
estereotips de feminitat i masculinitat, que defineixen els homes com la part racional i culta i les dones persones que només es preocupen per allò bonic i superficial.

Per altra banda, la diada de Sant Jordi ha d’esdevenir un moment clau de transmissió de coneixements i cultura i no un dia exclusiu pel negoci ambulant de les grans editorials. S’ha de treballar fort per tal que les fires, i en aquest cas, la fira de Montcada i Reixac, promoguin espais de cultura gratuïts, on la venda no sigui el principal objectiu. Hem de tenir clar que les festes no ens
han de “consumir” i per aconseguir això cal lluitar per tal de promoure, d’una forma participativa, un oci no consumista i eines i espais per la formació crítica.

Feliç Diada 2013
Lídia Molano Mañas

478272_10200272522108346_720735979_o

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s